Paardenastma?

In het najaar en in de winter kunnen we de klok erop gelijk zetten: de hulpvragen over hoestende, snotterende en benauwde paarden stromen binnen. Blijkbaar zijn paarden erg gevoelig op de luchtwegen. Een van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij het paard is RAO (Recurrent Airway Obstruction), een allergische aandoening die verband houdt met schimmel en stof. Wat is RAO precies en wat kunnen we eraan doen?

Een paard met RAO heeft een allergie en dit kan als volgt ontstaan:
Het paard heeft een besmetting opgelopen met een schimmel uit het hooi of uit een bodembedekker zoals stro. Het paard maakt vervolgens antistoffen aan om de schimmelinfectie onschadelijk te maken. Daarvoor gevoelige paarden ontwikkelen een allergie voor de antistoffen die hiervoor in stelling worden gebracht. Door deze immuunreacties reageert het paard ook overgevoelig op andere stoffen zoals meer ‘onschuldig’ stof en micro-organismen.

Het ontstaan hangt dus samen met het risico op besmetting met een schimmel vanuit een verhoogde besmettingsdruk (slechte kwaliteit hooi) en slijmvliezen die geïrriteerd raken waardoor de schimmel meer vat krijgt.

De allergie wordt vervolgens in stand gehouden door stof. Sommige paarden zijn hiervoor gevoeliger dan andere. Mogelijk speelt een erfelijke factor hierbij een rol. RAO kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Verloop en symptomen
Een paard met RAO hoest. Op het eerste gezicht lijkt het een droge hoest, maar er zit in de achterste luchtwegen wel degelijk taai slijm vast. Door de ophoping van slijm en het proberen dit op te hoesten, moeten de spiervezels die de bronchiolen en longblaasjes openhouden extra hard werken. Hierdoor neemt de diameter en daardoor de effectiviteit van de longblaasjes af en krijgt het paard het benauwd.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen de volgende symptomen zichtbaar zijn:

  • hoesten
  • bijgeluiden in de ademhaling
  • verwijde/openstaande neusvleugels
  • vergrote buikbeweging bij het uitademen
  • anusbewegingen bij het ademen

Deze laatste twee punten komen voor bij het ernstig benauwd zijn. Het paard moet dan extra inspanning leveren om de luchtwegen leeg te krijgen. Op den duur is een duidelijke buikgroeve zichtbaar. De paarden kunnen dan minder belast worden en zijn vaak niet meer geschikt voor (top)sport.

Wat te doen?
Het allerbelangrijkste bij paarden met RAO of vergelijkbare klachten is om ze zo veel mogelijk buiten te houden. De stal uit, de weide in. Als het kan jaarrond, 24 uur per dag. Met regenachtig of stormachtig weer is het dan wel belangrijk dat de paarden kunnen schuilen. Paarden zijn van nature niet gemaakt om veel binnen te staan en als de kwaliteit van de lucht te wensen overlaat, kunnen er heel snel luchtwegklachten ontstaan.

Als je paard niet 24/7 naar buiten kan, probeer dit dan in ieder geval zo dicht mogelijk te benaderen. Bijvoorbeeld overdag naar buiten. Het is dan wel heel belangrijk om echt eens kritisch naar de ventilatie in de stal te kijken. Paarden moeten niet op de tocht staan, maar één raampje open is echt te weinig.

Daarnaast moet er extra aandacht worden besteed aan een goede kwaliteit ruwvoer en bodembedekking. Als de stallen worden uitgemest en opgestrooid, komt er over het algemeen veel stof vrij. Zorg dat je paard dan niet binnen aanwezig is.

Voldoende ruwvoer is essentieel voor een gezond paard en veel paarden verdragen kuilvoer (dat al wat minder stoffig is) toch minder goed. Hooi kan ondergedompeld worden in water (niet weken, dat bevordert schimmelgroei en weekt mogelijk nutriënten uit het hooi) om stof te verwijderen.

Maar stomen is nog steeds de beste en meest efficiënte manier om hooi stofvrij, schimmelvrij en bacterievrij te maken.
Ik heb zo’n paard dat sinds 3 jaar hoest en moeilijk ademt tijdens de wintermaanden.
Ik ben uiteindelijk na 2 verschillende dierenartsen terecht gekomen in een paardenkliniek in Asse en daar was de conclusie: paardenastma.
Ik heb van een vriend een zelfgemaakte stomer gekregen. Zeer handig en gemakkelijk in gebruik en veel goedkoper dan er één aan te kopen, want je zit al gauw rond de 800 euro dan. Mocht iemand interesse hebben, stuur me gerust een mailtje voor meer uitleg.

Bron: De Groene Os

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.