Paard recht richten

Elk paard is scheef, net als elke mens…

Elk paard is van nature scheef of asymetrisch gebouwd, loopt meer op de voorhand dan op de achterhand, klaar om te vluchten. Op zich geen probleem, maar vermits we als mens hebben beslist om een paard te gebruiken om op de rijden, kan deze scheefheid wel een probleem vormen.

Een dwarsliggend paard lijkt stout te zijn, maar kampt misschien wel met een rugprobleem of ander probleem waardoor hij niet gelukkig is, pijn heeft of het gewoonweg moeilijk heeft aan een bepaalde kant oefeningen te doen die we hem vragen omdat hij bijvoorbeeld stijf is. Een paardenrug moet ook stevig genoeg zijn om een ruiter te dragen.

We gaan dus niet alleen een paard rechtrichten of symmetrisch maken, maar ook gymnasticeren zodat ons paard krachtig genoeg is om zichzelf te dragen én het gewicht van een ruiter te dragen. Door je paard recht te richten krijg je je paard fysiek en mentaal in balans en is hij gelukkig en aangenaam om op te rijden en mee te werken.

Het rechtrichten is dus nodig om je paard symmetrisch te ontwikkelen in zijn lichaam en benen zodat hij in alle 4 zijn benen de ruiter correct kan dragen en in balans is.

Een rechtgericht paard is symmetrisch in beweging en kan alle oefeningen zowel rechtsom als linksom uitvoeren en kan zich verzamelen en oprichten.

Rechtrichten is trainen van de schouders en de achterhand die je onafhankelijk van elkaar wil kunnen bewegen.