Horsemanship

Eerst en vooral moeten we beseffen dat een paard een kuddedier en een vluchtdier is. Bij een voor hem gevaarlijke situatie, gaat hij op de vlucht slaan, wat we als ruiter absoluut niet willen meemaken als we er op zitten of er naast lopen.

Aan de hand van verschillende oefeningen gaan we leren dat we ons paard ook op zijn gemak kunnen stellen.

Deze oefeningen zijn nodig om structuur en richting te geven aan je paard. Vergelijk het een beetje met het opvoeden van een kind. Een kind heeft ook grenzen nodig om evenwichtig op te groeien. Je stelt ook je grenzen op als opvoeder/ouder.

Een kind dat geen grenzen en structuur krijgt, is stuurloos en weet geen blijf met zijn emoties. Bij paarden is dat net hetzelfde. Het gaat om het respect en vertrouwen. Als je iets vraagt aan je paard, moet hij het doen.

En belangrijk is dat jij zelf je emoties onder controle houdt. Dat is niet eenvoudig.
Dus niet ongeduldig worden, agressief, boos, emotioneel, enz. Dat gaat niet bevorderlijk werken bij het werken met paarden.

Als paarden iets nieuw moeten verwerken, beginnen ze te likken en te kauwen. Dan geef je hen rust om een oefening of vraag te verwerken. Dat is een goed teken.

Rust inlassen tijdens de oefeningen is heel belangrijk. De signalen heel goed in het oog houden en weten wanneer je moet stoppen of te ver bent gegaan met je vraag.

Misschien is je paard er nog niet klaar voor op het moment dat je het vraagt. Geef hem de tijd erover na te denken en probeer het een volgende keer nog eens.

Je mag zeker eens over de grens gaan en iets meer vragen dan gewoonlijk.

Je toetst dan even de grenzen af, gaat er even over en gaat terug een stapje terug. Volgende keer ga je merken dat je die grens gemakkelijker over geraakt, dan oefen je daar wat verder mee en zo bouw je op. Durf ook de grenzen af te tasten en luister en kijk naar je paard. Elk paard is anders. Sommige paarden gaan gemakkelijker om met het doorvragen en andere paarden hebben meer tijd nodig. Respecteer dat ook. Ken je paard.

Er zullen dagen zijn dat je verder geraakt met een oefening dan je verwacht had en er zullen dagen zijn dat je paard zich niet zo lekker voelt en dat je een stapje terug moet gaan om het een volgende keer nog eens te vragen als hij er wel klaar voor is. Respecteer dat ook. Maar eindig altijd met een positief gevoel, dus doe dan bv. een oefening waar je paard mee vertrouwd is en doet hij het goed, stop dan. Eindigen met frustratie langs beide kanten, paard en ruiter, is niet ok en werkt tegen.