Brokkelhoeven

Waarom krijgen paarden brokkelhoeven, kloven, gespleten hoeven?
Voor het moment veel voorkomend met deze hele droge uitzonderlijke lente.
Op de foto zie je een afgebroken hoefrand en een grote donkere lijn vooraan in de hoef. Dit is een kloof. Als dit niet behandeld wordt, gaat de hoef splijten, komt er vuil tussen met alle gevolgen vandien.

Het is dus heel belangrijk om de hoeven extra in het oog te houden bij aanhoudende droogte. Maak ze regelmatig nat vanaf de kroonrand tot onderaan en vergeet zeker niet de onderkant ook goed nat te maken, straal, zool, hoefranden. Ideaal zou je paard zo’n 15 tot 20 minuutjes goed nat moeten staan. Want hoeven moeten gehydrateerd worden om ze gezond te houden. Het woord zegt het zelf: hydratatie of vochtig houden. Nadien kan je ze invetten met een natuurlijk vet of olie. Deze olie kan je eventueel ook perfect zelf maken. Wat heb je juist nodig: sla- of zonnebloemolie en natuurazijn. Meng in een waterfles met sportdop 1 deel plantaardige olie en 2 delen natuurazijn. Goed schudden en klaar.

Gebruik hem zo’n 3 maal per week. Bij hele droge hoeven, de eerste week zelfs dagelijks. Spuit met de fles het mengsel vlak onder de kroonrand tegen de hoeven. Door de sportdop gaat dit heel makkelijk. Met een kwast kan het mengsel verder verdeeld worden. Als de fles een tijdje staat zullen de olie en azijn zich weer scheiden. Het is daarom belangrijk om voor ieder gebruik de fles goed te schudden om de olie en azijn weer te mengen.

Deze hoevenvinaigrette sluit, in tegenstelling tot sommige commerciële hoevenvetten, de hoeven niet af. Daarmee bedoel ik dat de hoeven kunnen blijven ademen. Het is belangrijk dat de hoeven niet afgesloten worden omdat ze anders nog verder kunnen uitdrogen en afbrokkelen. Natuurazijn als emulgator heeft daarnaast het voordeel dat het ervoor zorgt dat de olie in de hoeven wordt opgenomen.

Succes!

Bron: Groene os

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.