Mestonderzoek

Je paard wormloos maken is onmogelijk en ook niet nodig. Maar we kunnen wel de parasieten beperken door regelmatig op verschillende tijdstippen in het jaar een mestonderzoek te doen en zo te vermijden dat we onnodig of verkeerd ontwormen.

Mestonderzoek gebeurt op basis van een vers meststaal a.d.h.v. de Mc Master methode. Dit is wereldwijd de meest gebruikte methode voor mestonderzoek bij landbouwhuisdieren.

Vermits het meststaal vers moet zijn om een betrouwbaar resultaat te hebben, heeft het geen zin om te versturen per post of koerier. Je neemt een kleine hoeveelheid van een net gevallen bovenste mestbal die de grond niet geraakt heeft, steekt het in een plastiek boterhamzakje bijvoorbeeld, sluit het luchtledig af, zet het zakje in een glazen of plastieken afgesloten potje en zet dit potje vervolgens in de koelkast. Zo blijft het mestmonster nog uren goed.

Voor het vervoer doe je het potje in een koeltasje met koelelement en brengt het dan zo snel mogelijk binnen voor onderzoek. dat kan bij je gewoonlijke dierenarts of bij mij.

Bij lage EPG (eitelling) hoef je niet te ontwormen.

Bij hoge EPG gaan we ontwormen.
Al naargelang het soort parasiet(en) dat gevonden werd in het onderzoek, wordt het correcte middel aangeraden dat zou moeten gebruikt worden om te ontwormen.

Illustratie: Alain Poncelet

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.